top of page

De favoriete kookboeken van team Flevour 📚✨De feestdagen komen eraan en dat betekend dat het tijd is om te bedenken wat we dit jaar aan de Sint of Kerstman gaan vragen. Om je een handje te helpen deelt team Flevour haar favoriete kookboeken met je:Smaakmaker en kookboekenschrijfster Nadia Zerouali haar favoriete boek is Ashma's Indian Kitchen. En als Nadia het zegt, dan moet het wel een heel bijzonder boek zijn. In dit boek onthult Asma het geheim van haar succes, vertelt ze het verhaal van immigranten en hoe voedsel haar naar huis bracht. de recepten zijn een eerbetoon aan haar koninklijke Mughlai-afkomst en volgt ze de route van de Darjeeling Express-trein vanuit de drukke straten van Bengalen, door Calcutta, waar ze opgroeide, en langs de uitlopers van de Himalaya naar Hyderabad. Dit is meer dan alleen een verzameling heerlijke en toegankelijke recepten, het is een viering van erfgoed, cultuur, gemeenschap en kwaliteit.


Geboren en getogen Flevolander Selina Postma kan geen genoeg krijgen van Ottolenghi! De boeken Flavour en Simpel liggen dan ook standaard op de eettafel. Yotam Ottolenghi is een Israëlisch-Britse kok en auteur van kookboeken. Recent bracht hij zijn negende boek uit: Flavour. Hoe toepasselijk. In Flavour viert Ottolenghi de oneindige mogelijkheden van groenten en laat zien hoe je ze kunt transformeren tot magische gerechten. In ruim 100 recepten laat hij niet alleen zien hoe we ze moeten bereiden, maar ook hoe smaak bepaald wordt en waarom bepaalde combinaties zo goed werken. Een boek die je erbij pakt voor het koken met de groenten uit de Flevour Box.


Je hebt al menige recepten van hem zelf voorbij zien komen in ons magazine, maar kook enthousiasteling en bestuurslid van de Vereniging Flevofood Bauke van der Veen laat zich inspireren door de recepturen van Janneke Vreugdenhil. In De Bijbel van de Nederlandse keuken staan recepturen van Zeeuwse bolus tot polderkreeftensoep en van knolselderijsteak tot hachee: in deze bijbel neemt journalist, schrijver en kookboekauteur Janneke Vreugdenhil je mee op culinaire reis door Nederland. Met naast het ultieme recept voor boerenkoolstamppot met alles dr'op en dr'an onder meer een tussenstop in Oisterwijk voor de worstenbroodjes van Robèrt en een welverdiende pauze in Amsterdam voor een gevulde koek van Holtkamp. In dit boek ontdek je de Nederlandse keuken.


Gastronoom Eva Flantua heeft twee nieuwe favoriet boeken: Crisis koken van Mara Grimm en ze is dol op het boek Home Made Basics. Home made basics is gewoon een boek die je in je keuken moet hebben staan. Vol basis recepten voor sauzen, soepen en heerlijke maaltijden.


Crisis koken is een boek dat aan het begin van de corona crisis in elkaar is gezet. Het is een boek vol betaalbare en overheerlijke recepten van grote Nederlandse koks. Een echte aanrader! Van een goddelijke aardappel & ei recept tot aan een steengoede mac & cheese en mijn favoriete: de broodpudding en eigenlijk ook de griesmeelpudding van Cees Holtkamp.


Food Marketeer Maaike van Rennes is stiekem erg onder de indruk van het boek Henna Hanina van Nadia.

Al reizend door Marokko brengt Nadia Zerouali met Henna Hanina – wat vrij vertaald ‘lieve oma’ betekent – een ode aan Marokkaanse grootmoeders die nog waken over de authentieke Marokkaanse keuken. Haar culinaire roadtrip levert prachtige fotografie, nostalgische verhalen en een dosis aan bijzondere gerechten op; van zelfgebakken tritt tot een smaakvolle chorba van voorjaarsgroenten. Dit alles aangevuld met persoonlijke recepten van Nadia zelf, geïnspireerd op de Marokkaanse ingrediënten en smaken.


Martin Topper kookt uiteraard gewoon het liefste met zijn eigen wortelen en bieten, maar haalt wel inspiratie uit het kookboek Lekker Lokaal van Laura de Grave.

Ons land is een goudmijn voor lekker eten en mooie producten als je weet wat er verbouwd wordt én wat je ermee moet doen. Koken met lokale seizoensproducten is lekker en supervers. Daarnaast steun je zo lokale boeren, verminder je voedselkilometers en bevorder je de biodiversiteit. Laura de Grave vertelt in Lekker lokaal waar je de beste producten bij jou in de buurt kunt vinden en hoe je daar vervolgens de lekkerste vegetarische gerechten mee maakt.


Onze Jaap Kodde leest geen kookboeken. Zijn Ria kookt namelijk het lekkerst. Al worden ze af en toe wel geïnspireerd door de Flevolandse tv-koks Nadia en Sharon bij het televisieprogramma BinnensteBuiten.

Wist je dat Sharon ook de kok is van het Food Forum op het Floriadeterrein? Daar gaat ze koken met producten die afkomstig zijn binnen een straal van 30 km.

Коментарі


bottom of page