top of page

AVG-tje met geblakerde spitskool

In samenwerking met Eten van de Lelystadse Boer bereidde Flevolandse smaakmaker Sanne Flantua dit recept op de veldkeuken.

📸: Geliefd fotografie - Everdien Molenaar


De ingrediënten voor vier personen:

Uit de Flevour box september haal je:

1 spitskool

600 gram Forza aardappelen


Andere ingrediënten:

2 eetlepels koolzaadolie

200 gram boerenboter

2 handen walnoten

400 gram verse worstReceptuur:

De aardappelen kun je koken of roosteren in de oven. Wanneer je geroosterde aardappelen maakt, Verwarm de oven op 200 graden Celcius. Snijd vervolgens de aardappelen in kwartjes. Vet ze vervolgens in met koolzaadolie en bestrooi ze met wat zout. Doe de aardappelen in een voorverwarmde oven, ongeveer 20 minuten, tot ze gaar zijn.


Snijd nu de spitskool door midden. Verhit de olie in een middelgrote koekenpan op middelhoog vuur en leg de gehalveerde kool met de gesneden kant naar onder in de pan.


Bak de spitskool, zonder deze aan te raken of te verplaatsen 10 tot 15 minuten, tot de onderkant mooi geblakerd is. Dit betekend dat het een beetje verschroeid is, de zwarte kleur is juist de bedoeling. Alleen de buitenste randjes.


Wanneer dit de buitenkant een mooie zwarte kleur heeft, draai het vuur dan ietsje lager. Voeg de helft van de boter toe en schud de pan langzaam om de boter rondom en onder de kool te krijgen.


Wanneer de boter gesmolten is en schuimt, til dan de koekenpan naar je toe en schep de boter over de kool met een lepel. Zorg dat het overal komt. Doe dit een halve minuut achter elkaar. Door dit te doen gaar je de boterkant van de spitskool met warme boter.


Laat de kool nu 3 minuten verder bakken en herhaal de handeling dan minstens twee keer opnieuw.


Als de boter in de pan te bruin wordt, voeg dan opnieuw een klontje boter toe. Prik met een breinaald of stalen satéprikker in de kern van de kool: is deze gaar? De pen moet er moeiteloos doorheen gaan. Is dat niet het geval, laat de kool dan nog even doorgaren.


Wanneer de spitskool gaar is, haal je deze voorzichtig uit de pan en leg deze op het serveerbord. Voeg nog wat boter toe in de pan en bak hierin kort de walnoten. Ganeer de spitskool met de boter en walnoten.


Bak ondertussen in een andere pan de verse worst. Wanneer deze gaar is, serveer dan de ingrediënten samen.


Eet smakelijk!


Wil je weten waar je Flevolandse boter, walnoten en verse worst kunt kopen...? Ga dan naar 'Koop Lokaal' en zie waar je terecht kan voor deze lokale producten.

bottom of page